„Bilo jednom u Srbiji“ – film i serija

Udruženje „Naše Porečje“ od početka 2020. godine najveću svoju energiju usmerilo je na to da ekipu filma i serije „Bilo jednom u Srbiji“ dovede u Porečje. Trud se isplatio – posle brojnih obilazaka terena na području Vučja i okoline, producentski tim sa režiserom Petrom Ristovskim doneo je odluku da se značajan deo filma i serije snima na teritoriji Porečja.

Oni su za lokacije izabrali ulicu i stare kuće u Vučju koje odgovaraju epohi po kojoj je rađen scenario. Pored lokacije u samoj varošici (gde je bilo i noćno snimanje) nama iz udruženja je bilo veoma važno da se izaberu lokacije gde naše Porečje obiluje prirodnim lepotama, tako da su scene snimane u kanjonu reke Vučjanke: u Đokinim virovima, kod popularne „kadice“ iznad hidroelektrane (puštena u rad 1903. godine), kod Dev kazana, vučjanskih vodenica, na žabljanskim livadama i Sokolici.

Do prekida snimanja filma, 25. oktobra – zbog epidemije, u Vučju i okolini filmska ekipa imala je 17 snimajućih dana. Sve vreme udruženje „Naše Porečje“ bilo je servis i pomoć, kako za pripremu lokacija za snimanje, tako i za obezbeđivanje statista (47) na osnovu zahteva režisera. Takođe smo obezbedili i sav životinjski fond potreban za snimanje filma i serije na teritoriji Porečja.

Posebno ističemo da smo u realizaciji ovog projekta imali veliku podršku meštana Vučja, Žabljana i okolnih sela, kao i lokalnih javnih preduzeća i preduzetnika uz čiju pomoć je stvorena dobra atmosfera kod filmskih radnika dok su boravili u našem kraju.

Nastavak snimanja filma i serije planiran je za kraj maja 2021. godine i ostalo je još par snimajućih dana u Vučju i okolini. I za ovaj deo snimanja udruženje se priprema – kako bi naši filmski prijatelji poneli lepu sliku o Porečju.

Prvim delom snimanja u našem kraju potpuno su zadovoljne kako glumačka ekipa (Viktor Savić, Sloboda Mićalović, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski, Radovan Vujović…) tako i kompletne ekipe kamermana, tehničara, kostimografa itd. Naravno, i režiser Petar Ristovski i njegovi najbliži saradnici.

Naš cilj kao udruženja je da ovim filmskim projektom predstavimo domaćoj i stranoj javnosti potencijal prirodnih lepota kojim obiluje ovaj deo Srbije i da podstaknemo državne institucije i potencijalne investitore da ulažu u razvoj Porečja, prvenstveno kao turističke destinacije, jer je do pre 25 godina naš kraj živeo punim životom, ali je polako sve zastalo.

Paralelno se radi i dokumentarni film o snimanju filma i serije „Bilo jednom u Srbiji“, u kom će detaljno biti prikazane lokacije sa podacima gde se nalaze, uz kratke priče o njima. To će dodatno doprineti promociji našeg kraja i njegovih potencijala.

Nadamo se da će i druge producentske kuće koje se bave sličnim delatnostima prepoznati Porečje kao dobru destinaciju za snimanje filmova, serija, spotova, reklama…

U galeriji možete pogledati fotografije sa snimanja filma i serije (a biće ih još). Kroz fotografije možete da steknete utisak kako izgleda priprema lokacija za snimanje, kakva je atmosfera na terenu i sa koliko energije se pristupa svakom snimajućem danu… Uživajte!

Vučje

Žabljane

Dev Kazan

Kadice kod HE

Đokini virovi

Sokolica

Statisti