План пројеката и активности удружења „ НАШЕ ПОРЕЧЈЕ“ – Вучје 2021 – 2023.година

После две године постојања нашег удружења и активности које смо имали,сада улазимо у фазу креирања  пројеката који су директно увезани са циљевима које смо поставили пред  Удружење.

То значи да ћемо покренути пројекте за које сматрамо да могу да покрену бољи живот на територији Вучја и Поречја, односно да сви наши природно-историјски потенцијали изађу на светлост јавности и да ту тражимо простор за спровођење наших циљева. Идеја је да се направи комуникација са свим домаћим –  а и са страним  – институцијама (државним и приватним)  које могу да помогну ревитализацији нашег краја.

На основу  свих до сада познатих активности локалне самоуправе према нашем крају, поставили смо као наш циљ пројекте који треба да буду пре свега видљиви, како би локално становништво анимирали у циљу покретање и појединачне иницијативе у делу развоја туризма, а да са друге стране постанемо  интересантно подручје за домаће и стране инвеститоре.

Конкретно, пет пројекта смо поставили као кључне и наш фокус ће бити најинтезивнији према њима у наредним годинама, али ту су такође и важни пројекти који се првенствено односе на подизање  квалитетнијег  живота  наше  локалне заједнице:

 

1.     ВИЛА ТЕОКАРЕВИЋ –  проналажење решења у циљу хитног реновирања виле.Идеја је да вила са околним простором добије функцију мултифункционалног објекта у сегменту културе – Институт за локални дијалект.

2.     ZIP LINE –  постављање адреналинске жичаре у кањону реке Вучјанке.

3.     ИНДУСТРИЈСКИ ТУРИЗАМ – заштита комплекса Лазе Теокаревића – које је пројектовао  Григорије Самојлов – са три целине: фабрички круг,резиденцијални део и смештајни капацитети за раднике са парком.

4.     ЕТНО АВЛИЈА – уређење простора као музејске поставке – иначе то  је простор који је коришћен током снимања филма  и серије „ Било једном у Србији“.

5.     СКОБАЉИЋ ГРАД – локалитет. У очекивању изградње приступних путева удружење ће радити предприступне активности:

       Лидер снимање терена (са ЗЗС из Ниша)

       Конзервација ископаних експоната са локалитета ( Народни Музеј –  Лесковац)

       Рашчишћавање  локалитета

 

Поред горе наведених пројеката  – где ћемо покренути комуникацију са свим државним институцијама,донаторским фондацијама,амбасадама, медијима,компанијама које раде на територији Србије,значајним приватницима који се баве хотелијерством, нашим привредницима који су у расејању по свету…

 

 

 

У другом делу планираних активности удружења имамо следеће планове:

 

1.     ФЕСТИВАЛИ – где ће се промовисати  воденица у Поречјанском крају , храна,обичаји, занимљиви сегменти из историје краја…

2.     ХУМАНИТАРНЕ активности удружења – помоћ старим и болесним, као и социјално угоженим лицима и породицама.

3.     ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И РЕНОВИРАЊЕ биоскопа у Вучју (активност са Филмским центром Србије и Културним Центром Лесковац)

4.     ЕКОЛОГИЈА – заштита реке Вучјанке од изградње МХЕ.

5.     Оснивање  ИЗВИЂАЧКО – ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА

 

ПРЕУЗМИТЕ ФАЈЛОВЕ:

Вила Лазе Теокаровића

Индустријски туризам

Етно Авлија

Скобаљић град

Кањон реке Вучјанке