Најпознатији глумац са простора јужне Србије и Поречја Гојко Митић рођен је у селу Стројковцу 13. јуна 1940. године.

Као младић бавио се различитим спортовима – гимнастиком, фудбалом, веслањем, џудом, мачевањем. После завршене гимназије уписао је Високу школу за физичку културу и преселио се у Београд. Захваљујући изгледу и спортским вештинама ушао је у свет филма као каскадер у југословенским остварењима.

​Једна Гојкова фотографија која је доспела до људи из филмске индустрије у тадашњој Источној Немачкој из корена му је променила живот. Почео је да се бави глумом, што је био, како се показало, почетак дуге и успешне каријере. ​У тој земљи је по делима Карла Маја снимљено 12 филмова о легендарним индијанским поглавицама. Главни глумац који је играо Винетуа био је Гојко Митић.

Поред филмова о Индијанцима, играо је и у другим жанровима. Показао се и доказао као озбиљан глумац и постао веома популаран, права звезда у земљама тадашњег Источног блока. У позоришту је глумио лик Винетуа читавих 15 година, у чак 1024 представе. Опробао се и као сценариста и режисер, певао, писао књиге. О  Гојковој популарности говори податак да је један астероид назван по њему, а једна бугарска панк група посветила му је песму „Бате Гојко“.

„Југословенско-немачко-српски Винету“ и данас је веома активан и виталан. Имао је запажену улогу у српско-руском филму „Балканска међа“ чија премијера је одржана 2019. године у Београду. У том филму је први пут играо на матерњем језику. Поводом 175 година од рођења Карла Маја, у Југословенској кинотеци је 2017. године приређен циклус филмова Гојка Митића и том приликом му је уручена Плакета Југословенске кинотеке.

Гојко Митић живи у Берлину, у кући поред реке, где вежба када му професионалне обавезе дозволе. У једној анкети у Немачкој сврстан је међу 300 личности које су обележиле немачку историју.