Спортски реквизити ОШ „Бора Станковић“ из Вучја

Новоосновано Удружење “Наше Поречје“, које окупља Вучјанце, али и оне који су се у њему родили и порасли, прикупило је средства и купило спортске реквизите за потребе Основне школе “Бора Станковић“ у овој варошици. Амбиције заљубљеника у вучајнски крај су да га оживе и претворе у центар туризма јужне Србије.

Половина чланова Удружења “Наше поречје“ су Вучјанци, а исто толико је Београђана пореклом из варошице подно Кукавице. Повезала их је љубав према месту у коме су се родили, а које је, већ деценијама, заустављено у времену.

Како су готово сви прва слова срицали у Основној школи “Бора Станковић“, то је одлучено да и прва донација буде намењена овој образовној установи.

„У договору са директором, купили смо струњаче, шведску клупу, мрежу за одбојку и другу опрему, средствима прикупљеним на Донаторској вечери, 31. октобра у Београду. Било је то прво такво окупљање Вучјанаца и било је врло емотивно. Желимо да у овој школи буде што више деце, која ће користити реквизите и то је тек симболично враћање дуга другој кући нашег детињства, истиче један од чланова, Срђан Митић.

Срећан што бивши ђаци нису заборавили ни своју школу, ни место где су рођени, на донацији је захвалио директор Миодраг Стојиљковић, истичући да опрема стиже у правом тренутку:
„Тек смо завршили реновирање сале. Ишобловали смо и излакирали паркет, поставили нови кош. Много нам значи ова донација , јер ће ђаци сада моћи да изводе наставу физичког васпитања на новој опреми и велико хвала удружењу. Волео бих да нас се сете и други бивши ђаци. Ипак, морам да поменем да је фискултурна сала, после много деценија , поново засијала, захваљујући подршци града Лесковца и многих грађана и привредника из Вучја, попут Филипа Јоргаћевића, који нам је раније помагао у опремању школе видео надзором.
Удружење “Наше Поречје“ је себи поставило циљеве и верује да ће их остварити:

„Желимо да омасовимо организацију. Већ су нам се јавили људи, који желе да се укључе у читаву причу. Сви се са носталгијом сећамо како су Вучје и читав крај изгледали 60-их и 70-их година прошлог века и основни циљ нам је да промовишемо све природне лепоте и културно-историјске потенцијале. Кроз наш сајт подижемо ниво информисања, а планирамо и израду нових промо спотова, пошто је један већ завршен и може да се види на yоутубу под називом “Вучје 4К“. Идеја је да Поречје постане туристички центар југа Србије.

Позив да се прикључе удружењу, Митић је упутио свима, којима су Вучје и Поречје у срцу и желе да се овом бисеру врати изгубљени сјај.

С.Ћ.

Извор: Дневник Југа